Santa Croce Basiliek Florence

Calcio Storico - Evenementen Florence

De Santa Croce Basiliek is een kerk aan het Piazza Santa Croce in Florence, die niet alleen volgepakt is met kunstwerken maar ook de stoffelijke resten van niemand minder dan Michelangelo herbergt. Er zijn fresco’s te zien van onder andere Giotto en vader en zoon Gaddi.

Santa Croce Basiliek Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di Santa Croce, 16 – 50122 Firenze, Italië. Telefoon: +39 0552466105. Toegangsprijs: 8 Euro. Openingsuren: Van 10.00 tot 12.30 en van 15.00 tot 17.00 uur. Het kaartjeskantoor is aan het Largo Bargellini aam de linkerzijde van de basiliek. Hier is ook de gehandicapteningang. Er is een rolstoel beschikbaar voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Geschiedenis en beschrijving

Met de bouw van de Santa Croce Basiliek werd in 1294 begonnen, toen de Franciscaners tegenwicht wilden bieden aan de Domenicaners, die met de constructie van de Santa Maria Novella kerk begonnen waren.

De architect was waarschijnlijk Arnolfo di Cambio.

De kerk werd in 1442 ingewijd, maar pas in 1857 voegde Cronaca een echte façade toe.

De klokkentoren is nog recenter en is in 1847 door Baccani ontworpen. Een eerder bestaande toren was in 1512 ingestort. Een eerder aan Baccio Bandinelli tegewezen project was op niets uitgelopen.

Zowel de toren als de ongeveer 80 meter hoge kerk zelf zijn gemaakt van een geelachtige steensoort die pietraforte genoemd wordt.

Het interieur bestaat uit drie schepen.

Tombes

Toen Michelangelo Buonarroti stierf (1564) wilde de paus hem eigenlijk in Rome laten begraven, maar de Florentijnen brachten hem stiekum terug naar hun stad. De tombe van Michelangelo is in 1570 door Vasari gemaakt.

Behalve Michelangelo liggen er meer beroemde Florentijnen in de kerk begraven. Er zijn monumenten ter nagedachtenis van o.a. Niccolò Machiavelli, de componist Gioacchino Rossini (1792–1868) en van de beeldhouwer Lorenzo Ghiberti te zien, alsmede een cenotaaf ter ere van Dante Alighieri. Vicenzo Viviani vervaardigde de tombe van Galileo Galilei in 1737.

Ook een aantal rijke Florentijnen hebben hun laatste rustplaats in de Santa Croce Basiliek. Dit voorrecht hebben ze te danken aan de donaties die ze in de loop der jaren aan de kerk gegeven hadden.

De tombe van Alfieri is van de hand van Canova en is in 1810 gemaakt.

Dankzij de vele beroemde mensen die er begraven liggen heeft de kerk de bijnaam Tempio dell’Itale Glorie gekregen.

Bezienswaardigheden

Giotto

Giotto – De Hemelvaart van Sint-Jan (Peruzzi Kapel)

De twee kapellen rechts van het hoofdaltaar (de Cappella Peruzzi en de Cappella Bardi) zijn beschilderd door Giotto. Na in de 17e eeuw gewit te zijn geweest werden deze fresco’s tussen 1841 en 1852 niet erg goed gerestaureerd.

De Peruzzi Kapel is de naam van de rechterkapel, met veel verwijzingen naar de oudheid. Deze is laat, na Giotto’s verblijf in Rome, geschilderd en is in redelijk slechte toestand.

De Bardi Kapel is beroemder. “De Dood van Sint Franciscus” en de “Vuurtest voor de Sultan van Egypte” horen tot Giotto’s bekendste werken.

Meer beroemde kapellen

De Cappella Castellani wordt opgeluisterd door muurschilderingen van de hand van Agnolo Gaddi. Deze tonen belangrijke gebeurtenissen uit een aantal heiligenlevens. Ook is er een tabernakel van Mino da Fiesole en een “Kruisbeeld” van Niccolò Gerini.

De Cappella Baroncelli is beschilderd door Taddeo Gaddi (de vader van Agnolo) met fresco’s uit “Het Leven van de Maagd”. De “Aankondiging aan de Herders” in deze kapel is de eerste nachtelijke afbeelding in een Italiaanse muurschildering.

Het “Tabernakel van de Cavalcanti Aaankondiging” is een door Donatello gemaakt relief (1435).

De Cappella Pazzi bevindt zich buiten in de kloostergang en is door Brunelleschi ontworpen. Hoewel niet af bij zijn dood werden zijn tekeningen voor de kapel precies nagevolgd. De geglazuurde terracotta’s in de door Giuliano da Maiano ontworpen poort tot de kapel zijn van de hand van Luca della Robbia. Op het plafond van de kleinere koepel is de nachtlucht geschilderd, op precies hetzelfde moment als die op het plafond van de Oude Sacristie in de San Lorenzo Kerk.

Museo dell’Opera

Door de kloostergang komt men bij het Museo dell’Opera. De door Cimabue gemaakte “Crucifix” werd bijna verwoest bij de overstroming van de Arno in 1966 en zou een symbool van de door deze ramp veroorzaakte schade worden.

Ook in het Museo dell’Opera zijn twee muurschilderingen van de hand van Taddeo Gaddi te zien: “Levensboom” en “Laatste Avondmaal”.

Adres en openbaar vervoer

Adres: Piazza di Santa Croce, 16 – 50122 Firenze, Italië. Telefoon: +39 0552466105.

Santa Croce Basiliek – Piazza Santa Croce 16, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email