Santa Felicità Kerk Florence

De Santa Felicità Kerk in Florence is één van de oudste kerken van Florence. De belangrijkste reden deze kerk te bezichtigen wordt gevormd door de schilderijen van Pontormo die in de Cappella Barbadori-Capponi.

Weetjes Santa Felicità Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Costa San Giorgio, 3/Piazza Santa Felicita, 3 - 50125 Firenze. Telefoon: +39 055213018. Toegangsprijs: Gratis. Openingstijden: Van 09.30 tot 12.30 en van 15.30 tot 17.00 uur.

Geschiedenis

De kerk bevindt zich in een wijk die al vanaf de 2e eeuw bewoond werd door veel immigranten uit Griekenland. Dezen importeerden zo ook het Christelijke geloof in Florence.

Santa Felicità Kerk Florence
Pontormo’s Kruisafneming

De eerste versie van de Santa Felicità Kerk stond er al in de 4e eeuw na Christus.

De huidige kerk stamt echter uit de eerste helft van de 18e eeuw en is ontworpen door Ferdinando Ruggieri.

De beroemde Vassaripassage gaat door de facade van de Santa Felicità Kerk.

Leden van de Medici familie konden in deze kerk door een groot raam de mis aanschouwen zonder door het gewone volk gezien te worden.

Het interieur bestaat uit een enkel schip. Voor de verbouwing in de 18e eeuw waren dat er drie. In totaal zijn er acht kapellen.

Op het plein voor de kerk staat een grote granieten zuil met een Ionische kapiteel.

Hoogtepunten

Barbadori-Capponi Kapel

De bekendste kunstwerken hier zijn te zien in de eerste kapel aan de rechterkant. In deze Barbadori-Capponi Kapel zijn twee schilderijen de zien van de maniëristische schilder Jacopo Pontormo, de “Aankondiging van de Heer” en de “Kruisafneming” (1528). De figuur helemaal rechts (behalve Jezus de enige met vrij onopvallende kleding) is een zelfportret van de schilder.

In de sacristie valt vooral de door Taddeo Gaddi geschilderde poliptiek “Madonna met Kind en Heiligen” op. De “Aanbidding van de Wijzen” is in 1450 door Francesco di Antonio geschilderd.

Santa Felicità Kerk – Costa San Giorgio, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email