Santa Margherita de’ Cerchi Kerk Florence

Santa Margerita de' Cerchi Kerk Florence

De Santa Margherita de’ Cerchi Kerk staat schuin tegenover wat bekend staat als het “Huis van Dante” in Florence. Artistiek hoogtepunt is een altaarstuk van de hand van Neri di Bicci. De kerk is bekender als begraafplaats van zowel de vrouw als de geliefde van Dante.

Santa Margherita de’ Cerchi Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs (2020)

Het adres van de Santa Margherita de’ Cerchi Kerk is Piazza dei Giuochi (Via Santa Margherita), Florence. Openingstijden: Van 08.00 tot 12.30 en van 17.00 tot 19.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis

De Chiesa di Santa Maria de Cerchi is in de 11e eeuw gesticht. Het is een van een aantal plekken in de stad waar Dante zijn grote geliefde Beatrice Portinari voor het eerst gezien zou hebben.

De kerk is gewijd aan Margaretha van Antiochië. Deze rond 305 gestorven heilige is een van de zogeheten “Veertien Heilige Helpers”. Deze worden zo genoemd omdat ze hulp gaven bij ziektes. Ze worden zowel individueel als als groep vereerd.

De Cerchi waren een zeer machtige familie en de leiders van de “Witte” Welfen, die onder keizerlijk gezag wilden staan, alhoewel op kerkelijke basid. De “Zwarte Welfen” waren voorstander van een algehele kerkelijke suprematie. Dante zelf was overigens een van de belangrijkste Witte Welfen, wat uiteindelijk tot zijn verbannin guit de stad zou leiden.

De grootste trekpleister van de kerk is een altaarstuk uit de 15e eeuw van Neri di Bicci. De titel is meer een beschrijving: “Madonna op de Troon met de heiligen Margaretha, Lucia, Agnes en Katarina van Alexandrië”.

Zowel Beatrice als de uiteindelijke echtgenote van Dante, Gemma Donati, is in de kerk begraven. De laatste rustplaats van Dante zelf is in Ravenna.

Tegenwoordig wordt de kerk vaak voor barokke en orgelmuziek gebruikt.

Santa Margherita de’ Cerchi Kerk – Piazza dei Giuochi, Firenze


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email