Santa Maria del Carmine Kerk Florence

De Santa Maria del Carmine Kerk in Florence wordt door de orde der Karmelieten gerund. De grootste toeristische attractie in deze kerk is de Brancacci Kapel.

Santa Maria del Carmine Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Carmine, 14 – 50124 Firenze, Italië. Telefoon: +39 0552382195. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. Zon- en feestdagen: 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Dinsdag, 1 en 7 Januari, Pasen, 16 Juli, 15 Augustus, 25 December. Toegangsprijs Brancacci Kapel: 6 Euro. Jongeren tussen 18 en 25 jaar: 4,50 Euro. Jongeren dan 18: Gratis. Reserveren is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. Dit moet men minstens een dag vantevoren doen. De ingang tot de Brancacci Kapel is via de kloostergang. Het is niet mogelijk deze kapel via de kerk zelf te betreden.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria del Carmine Kerk Florence
Masaccio’s “Tribuutgeld”

De bouw van de Santa Maria del Carmine Kerk begon in 1268.

De beroemde Brancacci Kapel is echter pas in de 15e eeuw toegevoegd.

De barokke stijl van de huidige kerk stamt uit 1771. Een brand had in dat jaar bijna de hele kerk, op de sacristie en de kapellen in het dwarsschip na, verwoest.

Interieur

Het vloerplan is dat van een Latijns kruis. De kerk bestaat uit een enkel schip met aan weerszijden vijf kapellen. Het pleisterwerk stamt uit de 18e eeuw. De koepel is 34 meter hoog.

Giuseppe Romei was verantwoordelijk voor een deel van de plafondschilderingen. In één van de kapellen is een “Kruisiging” van de hand van Vasari uit 1560 te zien.

Brancacci Kapel

De beroemdste kapel in deze kerk is de Cappella Brancacci. Deze kapel is bevindt zich het rechterdwarsschip. De ingang is echter rechts van de façade van de kerk zelf. Ze is in opdracht van de familie Brancacci tegen het einde van de 14e eeuw gebouwd.

Het was Felice Brancacci die Masolini in 1423 de opdracht gaf er een cyclus met als thema “Het Leven van Sint Pieter” te schilderen. Toen Masolino naar Boedapest vertrok om daar hofschilder te worden ging zijn leerling Masaccio alleen verder.

Masaccio vertrok in 1427 ook (naar Rome), op een moment dat de schilderingen nog niet af waren.

In 1436 werd de familie Brancacci uit de stad verbannen. Dit gebeurde vanwege hun strijd met de Medici, de familie die toen de macht in handen had. De kloosterbroeders lieten vervolgens alle portretten van de Brancacci’s uit de kapel verwijderen.

In 1460 werd de kapel omgedoopt tot Madonna del Popolo Kapel. Gelijktijdig werd er een paneel uit de 13e eeuw geplaatst.

Tussen 1481 en 1483 zou Filippino Lippi de ontbrekende schilderingen van de cyclus voltooien.

In 1680 wilde men de kapel een barokke facelift geven, maar dit werd door Groothertogin Vittoria della Rovere verboden. Halverwege de 18e eeuw werden de schilderingen op de gewelven en de lunetten toch verwijderd.

In 1789 kochten de Riccardi de Brancaccio Kapel. Zij lieten het altaar en de vloer vernieuwen.

Masolino en Masaccio

Masolino schilderde zowel “Predikende Sint Pieter” en “Adam en Eva” als “Sint Pieter die de Kreupele Geneest en de Herrijzing van Dorcas”.

Masaccio was verantwoordelijk voor “Uitbanning uit de Tuin”, “Doop van de Neofieten” en “Tribuutgeld”.

Na lang verwaarloosd te zijn werden de schilderingen tussen 1981 en 1989 gerestaureerd.

Santa Maria del Carmine Kerk – Piazza del Carmine 14, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email