Santa Maria del Fiore Kathedraal Florence

De Kathedraal van Florence bevindt zich midden in de stad, op het Piazza del Duomo. Ze is vooral beroemd vanwege de door Brunelleschi ontworpen koepel. De officiële naam is Santa Maria del Fiore. Na de Sint Pietersbasiliek in Rome en de Saint Paul’s Cathedral in Londen is het de derde grootste kerk ter wereld. Er kunnen maar liefst 20.000 bezoekers naar binnen.

Kathedraal Florence

Openingstijden en Toegangsprijs

De Duomo is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is de sluitingstijd 16.45 uur, op donderdag van November t/m April 16.30 uur en op donderdag in mei en oktober om 16.00 uur. Toegang is gratis. Er is een speciale ingang voor gehandicapten door de Porta dei Canonici aan de zuidzijde.

Geschiedenis Duomo Florence

Santa Maria del Fiore Kathedraal Florence
Santa Maria del Fiore Kathedraal

In 1296 kreeg Arnolfo di Cambio de opdracht een grotere Duomo te ontwerpen dan de kleine Santa Reparata die tot dat punt als kathedraal van Florence fungeerde. Bij zijn dood in 1302 had hij nog niet veel meer dan de façade overeind staan. De wolgilde nam vervolgens Giotto (die de klokkentoren voor zijn rekening nam) en Francesco Talenti (verantwoordelijk voor de tamboer van de koepel) samen met Lapo Ghini in de arm om het werk af te maken.

De Duomo is 153 meter lang en 38 meter breed.

Façade

De oorspronkelijke Gotische voorgevel van Arnolfo di Cambio is nooit voltooid. In 1587 werd het wel afgemaakte deel zelfs verwijderd, waardoor de kathedraal drie eeuwen lang “onaangekleed” bleef.

De huidige façade is overigens het werk van Emilio de Fabris en stamt uit het einde van de 19e eeuw. In deze periode werd er erg veel gebouwd in Florence, aangezien de stad toen even de hoofdstad van het net ontstane Italië was. De voorgevel is gemaakt van rood, wit en groen marmer. Dit zijn toevallig ook de kleuren van de Italiaanse vlag. Het rode marmer komt uit de Maremma, het witte uit Carrara en het groene uit Prato.

Porta della Mandorla - Kathedraal Florence
Porta della Mandorla

De zogeheten Porta della Mandorla-ingang aan de noordkant stamt wel uit de Gotische tijd. Het onderste deel van de poort is versierd met een “Maria-Hemelvaart” van Nanni di Banco. Dit reliëf bevindt zich binnen een amandelvormige lijst, wat de naam van de poort verklaart.

De 15e eeuwse Porta dei Canonici is de deur aan de zuidkant.

De drie absiden zijn zo ontworpen dat ze er als bloemen uitzien, aan een steel die door het middenschip van de kerk zelf gevormd wordt. Dit zou moeten verwijzen naar de Fiore (“bloem”) in de naam van de kerk. Deze verwijst op zijn beurt naar de lelie, het symbool van Florence.

Koepel

De koepel is het werk van Filippo Brunelleschi en is tussen 1420 en 1436 gebouwd. Toendertijd was het de grootste koepel ter wereld. Men kan tussen de binnen-en buitenmuur van de koepel lopen. De ruimte is erg eng, maar dit wordt goedgemaakt door de schitterende vergezichten over Florence.

Santa Reparata Kathedraal

De Duomo werd rond de al bestaande Santa Reparata kathedraal gebouwd. Dit betekende dat men om de oude kerk te bezoeken eerst door de façade van de nieuwe moest lopen. In 1370, toen de nieuwe kathedraal op de koepel na af was, werd de Santa Reparata met de grond gelijkgemaakt. Onder de huidige kerk kan men overigens nog wel enige overblijfselen bezichtigen.

Kunstwerken Santa Maria del Fiore Kathedraal

Het mozaïek “De Kroning van de Maagd” in de lunette boven de binnenkant van de hoofdingang is van Gaddo Gaddi (1307).

Lorenzo Ghiberti ontwierp de glas-in-lood ramen in de façade.

Paolo Uccello schilderde de grote hòra italica klok. Volgens deze “Italiaanse klok”, die tot de 18e eeuw gebruikt werd, eindigde de dag niet om 12 uur ’s nachts, maar op het moment van de zonsondergang. De vier hoofden in de hoeken van de fresco zijn portretten van profeten. De wijzers van deze klok gaan achteruit.

Op de linkermuur is een wandschildering te zien. De Engelse huursoldaat Sir John Hawkwood (door de Florentijnen verbasterd tot Giovanni Acuto) had voor zijn dood gevraagd om een bronzen standbeeld van hemzelf op een paard in zijn ere te laten maken. Uiteindelijk besloot men dat een schilderij goedkoper was en Paolo Uccello werd ingehuurd om het werk te maken (1436). Lorenzo di Credi voegde tijdens een latere restauratie het trompe-l’oeil kader toe.

Naast Hawkwood hangt een vergelijkbaar eerbetoon aan Niccolò da Tolentino, door Andrea del Castagno (1456). Beide kunstwerken waren waarschijnlijk oorspronkelijk als beeldhouwwerken besteld. Uiteindelijk zijn ze zo geschilderd dat ze er als marmeren trompe l’oeil fresco’s uitzien.

Domenico di Michelino schilderde “Dante die de Goddelijke Komedie Verklaart” (1465).

De plafondschilderingen op het interieur van de koepel zijn ontworpen door Giorgio Vasari, maar geschilderd door diens leerling Federico Zuccari (1579). Het thema van de schilderingen is het “Laatste Oordeel”.

Tino da Caimano was verantwoordelijk voor het grafmonument van bisschop Antonio d’Orso.

Brunelleschi ligt zelf in de kerk begraven. Zijn tombe is gemaakt door zijn geadopteerde zoon Buggiano. Zijn graf werd bij opgravingen in de Santa Reparata Kerk gevonden.

Het koor is van de hand van Bandinelli.

Het kruisbeeld boven het hoogaltaar is van Benedetto da Maiano.

De twee terracotta engelen aan het einde van het schip zijn van de hand van Luca della Robbia.

Ghiberti was verantwoordelijk voor de bronzen urn met het stoffelijke overschot van San Zenobio.

Sagrestia Vecchia

Luca della Robbia maakte de terracotta “Hemelvaart” boven de ingang tot de Sagrestia Vecchia.

Sagrestia Nuova

Achterin het sanctuarium is de Sagrestia Nuova (“Nieuwe Sacristie”). Toen Lorenzo de’ Medici en zijn broer Giuliano op 26 April 1478 de mis bijwoonden werden ze aangevallen door de door de Paus ondersteunde Pazzi familie. Giuliano werd neergestoken maar Lorenzo slaagde erin te vluchten door de Sagrestia Nuova in te duiken en de door Luca della Robbia tussen 1446 en 1467 gemaakte zware bronzen deuren achter zich dicht te trekken. De terracotta “Wederopstanding” (1442) boven de deur is ook van della Robbia.

Evenementen

Scoppio del Carro (Paastraditie)

Elk jaar op paaszondag wordt een rijkelijk versierd kar door twee witte ossen het plein opgetrokken. Tijdens de mis wordt in het hoogaltaar een raket in de vorm van een duif aangestoken. Via een draad “vliegt” de duif naar de kar, waar vervolgens een groot vuurwerk losbarst. Deze middeleeuwse traditie staat bekend als de “Ontploffing van de Kar”.

Adres en openbaar vervoer

De Kathedraal van Florence bevindt zich in het Piazza del Duomo. De dichtstbijzijnde bushalte is Studio (lijn C1).

Duomo – Piazza del Duomo Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email