Santa Maria Novella Basiliek Florence

Santa Maria Novella Basiliek Florence

De Santa Maria Novella Basiliek in Florence is één van de bekendste kerken van de stad. Hij staat dichtbij het centrale station, dat ook naar de kerk genoemd is. De kerk was zo mooi dat Michelangelo haar zelfs ooit als “Mijn Bruid” betitelde.

Santa Maria Novella Basiliek Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di Santa Maria Novella, 18 – 50123 Firenze, Italië. Telefoon: +39 055219257. Openingstijden April t/m September: Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 19.00 uur; vrijdag van 11.00 tot 19.00 uur. Openingstijden Oktober t/m Maart: Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.30 uur; vrijdag van 11.00 tot 17.30 uur. Zaterdagen en dagen voor Katholieke feestdagen: Van 09.00 tot 17.30 uur (Juli en Augustus tot 18.30 uur). Zondag en Katholieke feestdagen: 13.00 tot 17.30 uur (Juli en Augustus 12.00 tot 18.00 uur). Toegangsprijs: 7,50 Euro. Kinderen jonger dan 5: Gratis. Firenze Card is geldig. (NB: Er zijn 2 ingangen, aan het Piazza Santa Maria Novella en aan het Piazza della Stazione, 4. Houders van de Firenze Card kunnen enkel van de Piazza della Stazione ingang gebruik maken.)

(NB: Tijdens de Covid-crisis is de Green Pass vereist om de kerk binnen te mogen.)

Geschiedenis

De Santa Maria Novella is de kerk van de Domenicaanse kloosterorde en heeft nog steeds de oorspronkelijke façade. Het onderste, in Romaneske stijl gebouwde deel is ontworpen door Fra’ Jacopo Talenti. De bovenkant stamt uit de 15e eeuw en is ontworpen door de architekt Leon Battista Alberti.

De opdrachtgever tot de reconstructie was een zakenman die Bernardo Ruccellai heette. Deze liet ook de naam van zijn vader op de façade schrijven.

Talenti was ook de architect die verantwoordelijk was voor de in 1246 begonnen constructie van de kerk zelf.

Het exterieur van de kerk wordt gekenmerkt door een Romaanse bouwstijl, met afwisselend groene en witte marmeren strepen. Het interieur is Gotisch van aard en wordt gekenmerkt door een enkel schip met aan weerszijden zes kapellen.

Bezienswaardigheden

Chiostro Verde - Santa Maria Novella Kerk Florence
Paolo Uccello schilderde “De Zondvloed”, te zien in de Chiostro Verde van de Santa Maria Novella Kerk.

Aan de linkermuur is de schildering Trinità (“Heilige Drieëenheid”) van de hand van Masaccio te zien. Dit is rond 1425 geschilderd, meet meer dan 3,17 bij 6,67 meter en was het laatste grote werk van de artiest voor zijn dood in 1428. Door het vernieuwende perspectief dat Masaccio hanteerde zag het eruit alsof hij een nieuwe kapel gecreëerd had.

In het dwarsschip bevinden zich een aantal kapellen die door o.a. Filippino Lippi beschilderd zijn.

Het priesterkoor wordt opgeluisterd door schilderingen van Domenico Ghirlandaio. Men denkt dat één van zijn assistenten de nog jonge Michelangelo was. De cyclus op de linkermuur toont “Scènes uit het Leven van de Maagd”. Op de tegenoverliggende wand zijn “Scènes uit het Leven van Johannes de Doper” te zien. Veel van de personages die in deze schilderingen te zien zijn hebben de hoofden van leden van de Tornabuoni familie, die de schilderingen financierden.

In de Cappella Gondi (links van het hoofdaltaar) is een door Brunelleschi gesneden Crucifix te zien.

Paolo Uccello beschilderde een groot gedeelte van de Chiostro Verde met scénes uit het Oude Testament. Zijn “Zondvloed” werd gedeeltelijk beschadigd gedurende een echte overstroming, toen de Arno in 1966 buiten zijn oevers trad.

De zogeheten Spaanse Kapel is door Andrea di Bonaiuto beschilderd.

De Chiostro dei Morti behoort tot de oudere gedeelten van het complex. De gewelven en kapelletjes in deze “Kloostergang van de Doden” zijn beschilderd door o.a. Nardo di Cione en Andrea Orcagna.

In de sacristie bevindt zich een door Giotto gemaakt kruisbeeld. Dit was oorspronkelijk gemaakt voor het bijbehorende klooster.

Museum

Meteen naast de kerk bevindt zich het Santa Maria Novella Museum.

Santa Maria Novella Basiliek – Piazza di Santa Maria Novella, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email