Santa Maria Novella Museum Florence

Het Santa Maria Novella Klooster in Florence heeft van zijn kloostergangen een museum gemaakt, waar naast een aantal fresco’s van de hand van Paolo Uccello ook de zogenoemde Spaanse Kapel bezichtigd kan worden.

Santa Maria Novella Museum Florence

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van het Santa Maria Novella Museum is Piazza Santa Maria Novella. Tel. +39 055282187. De openingstijden zijn: Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.30 uur; vrijdag van 11.00 tot 17.30 uur; zon- en feestdagen 12.00 tot 17.00 uur (Juli tot September) of 13.00 tot 17.00 uur (Oktober tot Juni). De entréeprijs is 5 Euro. Ouderen dan 65 betalen slechts 3,50 Euro.

Chiostro Verde

Paolo Uccello - Santa Maria Novella Museum Florence
Paolo Uccello’s Fresco

De “Groene Kloostergang” (Chiostro Verde) heet zo vanwege de groene tint die overheerst in de door Paolo Uccello vervaardigde muurschilderingen. Deze zijn te zien op de rechtermuur.

Vooral het eerste paneel, met de “Zondvloed”, de “Terugwijking van de Zondvloed” en het “Dronkenschap en Offer van Noach” uit 1446 is beroemd. De muren aan weerszijden stellen de Ark voor.

Helaas werd het werk flink beschadigd tijdens (echt waar!) een overstroming van de Arno in 1966. Midden op de binnenplaats staat een door cypressen omlijste fontein.

Kloosterhof van de Doden

De Chiostrino dei Morti is d.m.v. een bogengalerij verbonden met de Chiostro Verde. De naam is eraan te wijten dat hier al vanaf de bouw vaak begrafenissen plaats vonden.

Cappella degli Spagnoli

The Cappella degli Spagnoli (“Spaanse Kapel”) heeft haar naam te danken aan de bruid van Cosimo de’ Medici, Eleonora di Toledo, wiens privé-kapel het was. Andrea di Bonaiuto (met hulp van zijn leerlingen en assistenten) schilderde de fresco’s, die allegorieën over het prediken van de in Florence gevestigde Domenicaners verbeelden.

Santa Maria Novella Museum – Piazza Santa Maria Novella, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email