Santa Margherita in Santa Maria de’ Ricci Kerk Florence

Santa Margherita in Santa Maria de' Ricci Kerk Florence - legende

De Santa Margherita in Santa Maria de’ Ricci Kerk staat in de Via del Corso in het centrum van Florence. Aan een Maria-beeltenis in deze kerk is een legende verbonden. Tegenwoordig is ze vooral bekend vanwege de orgelconcerten die er regelmatig gehouden worden.

Santa Margherita in Santa Maria de’ Ricci Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Santa Margherita in Santa Maria de’ Ricci Kerk is Via del Corso 10, Florence.

Geschiedenis en beschrijving

De Chiesa di Santa Margherita in Santa Maria de’ Ricci is in 1508 gebouwd. De portico stamt echter uit 1610 en is het werk van Gherardo Silvani, die het in opdracht van de familie Ricci uitvoerde. Dit gebeurde om de godslastering door ene Antonio Rinaldeschi jegens een Madonna beeltenis op de zijmuur van de nabijgelegen Santa Maria degli Alberghi Kerk goed te maken. Rond het jaar 1640 restaureerde Silvani de kerk opnieuw en voegde ook de portico toe.

Tussen 1769 en 1772 richtte Zanobi del Rosso het interieur van de kerk opnieuw in.

Antonio Rinaldeschi

Antonio Rinaldeschi was een jongeman die al zijn geld bij een dobbelspel in de Osteria del Fico verloren had. Hij reageerde zijn woede af op het “Tabernakel van de Madonna dei Ricci” door het met paardemest te bekogelen. Hij werd vervolgens gevangen gezet en ter dood veroordeeld. Na eerst nog geprobeerd te hebben zelfmoord te plegen, werd hij uiteindelijk op de binnenplaats van de Bargello opgehangen. In die tijd geloofde men dat de beeltenis vanwege deze gebeurtenis wonderbaarlijke krachten gekregen zou hebben.

In het Stibbert Museum in Florence is een schilderij te zien waarop deze geschiedenis in negen episodes is afgebeeld.

Beschrijving

Het interieur van de kerk bestaat uit een enkel schip. Lorenzo del Moro schilderde de “Maria-Hemelvaart” op het gewelf. De zijmuren van de kapellen zijn door Giovanni Camillo Sagrestani met “Scènes uit het Leven van de Madonna” beschilderd. In de eerste kapel is een 14e eeuws paneel dat “Santa Maria d’Antiochia” verbeeldt in een 17e eeuws doek ingevoegd.

De beeltenis van de Madonna dei Ricci bevint zich bij het hoofdaltaar.

De twee fresco’s op de muren van de pastorie zijn van de hand van Stefano Amigoli.

In de sacristie is een “Eeuwige Vader met de aartsengel Gabriël” van Francesco Mati.

Santa Margherita in Santa Maria de’ Ricci Kerk – Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email