Santissima Annunziata Basiliek Florence

Piazza Santissima Annunziata - Pleinen Florence

De Santissima Annunziata Basiliek in Florence is vooral het bezichtigen waard vanwege het door Michelozzo ontworpen Chiostrino dei Voti en een door een heuse engel geschilderd fresco. Ze staat op het gelijknamige plein aan de noordoostelijke kant van het historische centrum. Het is qua architectuur één van de soberdere kerken in de stad.

Santissima Annunziata Basiliek Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Piazza della Santissima Annunziata – 50121 Firenze, Italië. Telefoon: +39 055 266181. Openingstijden: Van 07,30 tot 12,30 en van 16,00 tot 18,30 uur. Op zon- en feestdagen ook van 20,45 tot 21,45 uur. Toegang: Gratis. De basiliek is toegankelijk met een rolstoel.

Geschiedenis

Santa Maria Annunziata Basiliek Florence
Façade van de Santissima Annunziata Kerk, met het standbeeld van Ferdinand I.

De Santissima Annunziata Basiliek heeft een interessante ontstaansgeschiedenis. In 1233 gaven zeven Florentijnse mannen van adelijke afkomst al hun bezittingen weg en trokken de bossen in om er te mediteren. In 1250 keerden ze terug naar de stad.

Ze bouwden een oratorium buiten de Porta di Balla in de toenmalige stadsmuren en stichtten er de Kloosterorde van de Servieten van Maria. De kerk kreeg de naam Santa Maria dei Servi di Cafaggio.

Dit oratorium is in 144 door Michelozzo uitgebreid. Ook Alberti bracht enige veranderingen aan (o.a. de ronde tribune). In de 17e eeuw kreeg het interieur een barokke facelift.

Bezienswaardigheden

Pontormo schilderde de fresco’s (of wat er nog van over is) boven de portico (1513-1514).

Davide Ghirlandaio was verantwoordelijk voor het mozaïek boven de hoofdingang. Het thema is de “Maria-Boodschap” en het werk stamt uit 1509.

Het interieur bestaat uit een enkel schip. Het is ontworpen door Alberti. Het plafond is echter van de hand van door Giambelli. Er zijn verschillende fresco’s van de hand van Andrea del Castagno te zien. Giambologna was verantwoordelijk voor een aantal beeldhouwwerken.

Chiostrino dei Voti

De Chiostrino dei Voti is door Michelozzo ontworpen en herbergt o.a. Andrea del Sarto’s “Geboorte van de Maagd” (1513) en een gedeeltelijk beschadigde “Komst van de Drie Koningen” (1514). In deze laatste fresco is Del Sarto zelf te zien (de man met de blauwe hoed, rechts). Andere werken in de chiostrino zijn een “Maria-Hemelvaart” door Rosso Fiorentino (1513) en een “Maria-Visitatie” uit 1515 door Jacopo Pontormo.

Engelenwerk

Schilderij - Santissima Annunziata Kerk Florence
Het door de engel afgemaakte schilderij.

Links van de ingang staat een enorm, door Michelozzo ontworpen tabernakel. Hier hangt een schilderijtje dat in 1252 door een monnik begonnen is, maar volgens de overlevering door een engel afgemaakt. De monnik ging even en dutje doen toen hij zich realizeerde dat hij de maagd niet mooi genoeg zou kunnen schilderen. Weer wakker zag hij dat het gezicht van de maagd ingeschilderd was. Het is in Florence gebruikelijk voor bruidjes om hun boeketten hier achter te laten, wat geluk zou brengen.

Standbeeld

Buiten de kerk, op het Piazza Santissima Annunziata, staat een door Giambologna gemaakt standbeeld van de Groothertog Ferdinand I op zijn paard (1608). Na de dood van Giambologna werd dit werk gegoten door Pietro Tacca. De twee fonteinen op het plein zijn eveneens gemaakt door Tacca. De portico is ontworpen door Brunelleschi.

Santissima Annunziata Basiliek – Piazza della Santissima Annunziata, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email