Santo Spirito Basiliek Florence

Santo Spirito Basiliek Florence - kruisbeeld Michelangelo

De Santo Spirito Basiliek staat niet direct in het centrum, maar wordt wel tot de belangrijkste kerken van Florence gerekend. Hoogtepunt is een houten crucifix die aan Michelangelo toegeschreven wordt. Er zijn ook kunstwerken te zien van de hand van Filippino Lippi, Bernardo Rossellino en Maso di Banco.

Santo Spirito Basiliek Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Santo Spirito, 30 – Florence. Tel: (+39) 055 210030. Openingstijden: Van 08.30 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 (op zaterdag en zondag tot 19.00). Gesloten: Woensdag. Toegangprijs: Gratis. Toegangsprijs kerk: Michelangelo’s kruisbeeld + kloostergang: 2 Euro.

Geschiedenis

Santo Spirito Basiliek Florence
De, sobere, façade.

De Chiesa di Santo Spirito staat op het gelijknamige plein in een stadsdeel dat Oltrarno, dus aan de overkant van de rivier, genoemd wordt. De huidige kerk is gebouwd naar een ontwerp van Filippo Brunelleschi. Na diens dood in 1444 werd de bouw door Antonio Manetti, Giovanni da Gaiole en Salvi d’Andrea tegen het einde van de 15e eeuw voltooid. De facade werd echter nooit afgemaakt en heeft dan ook geen enkele versiering.

Toen de eerste kerk op deze plek gebouwd werd, lang voordat Brunelleschi zijn ontwerp maakte, was dit nog plattelandsgebied. Ongeveer halverwege de 13e eeuw kwam deze kerk in handen van de Agostijner Orde, die de kerk overigens nog steeds beheert. Niet veel later begon het inwoneraantal van de stad toe te nemen. Ook werd de Ponte Santa Trinità gebouwd, waardoor het stadsdeel aan belang won. Politici gaven als resultaat hiervan veel geld uit aan de bouw van de kerk.

Eigenlijk had Brunelleschi de façade en het kerkplein aan de rivierzijde gewild. Dit kon echter niet omdat enige families die op de plek woonden weigerden hun woningen te verkopen.

De huidige façade stamt uit 1792. Bij de verbouwing werden werden enige architectonische elementen beschilderd, maar deze zijn in de 60’er jaren verwijderd.

Beschrijving

Interieur

De kerk is 97 meter lang en 32 meter breed (58 meter bij het dwarsschip) en heeft 38 zij-altaren. Brunelleschi had eigenlijk aan elke kant een loggia gewild. Dit ging niet door omdat de daarvoor noodzakelijke veranderingen aan de façade te omvangrijk zouden zijn geweest. De wapenschilden boven de vensters zijn van de families wier kapellen zich binnen de kerk bevinden.

De kerk bestaat uit drie door zuilen afgescheiden schepen, terwijl de muren door pilaren gesierd worden. Ook rond het hoofdaltaar staan zuilen.

De kerk heeft een cassettenplafond.

Kunstwerken

Fresco Andrea Orcagna - Santo Spirito Basiliek Florence
“Laatste Avondmaal”, Orcagna.

De onaangeklede façade zou misschien anders doen vermoeden, maar deze kerk is barstensvol mooie kunstwerken.

Michelangelo woonde een tijd in de sacristie van de kerk. Gedurende deze periode bracht hij veel tijd voor in het ziekenhuis van het bijbehorende klooster om de anatomie van de lijken te bestuderen. Hij maakte de houten crucifix bij in de sacristie als dank voor zijn verblijf. Toen het klooster door eind 19e eeuw door de Franse bezetters verboden werd, gaf men het beeld een nieuwe laag verf. Het werd in een andere kapel geplaatst, om te voorkomen dat de Fransen het mee naar Parijs zouden nemen. Na een tijd in het Cassa Buonarroti tentoongesteld te zijn geweest, is het sinds 2000 weer in de sacristie te zien.

Het barokke altaar met baldakijn en standbeelden stamt uit de 17e eeuw.

Een van de hoogtepunten, hoewel helaas nogal verwaarloosd, is de door Andrea Orcagna geschilderde fresco “Laatste Avondmaal” in de refter. Een “Kruisiging” maakt deel uit van deze schildering.

Kloostergangen

Santo Spirito Kerk Florence - Chiostro dei Morti
Chiostro dei Morti

De Santo Spirito Basiliek heeft twee kloostergangen. Dit zijn de Chiostro Gradnde en de Chiostro dei Morti (“Kloostergang der Doden”). Deze laatste heet zo vanwege de grafplaten die de muren ervan sieren. De kuip die hier ooit stond is hergebruikt voor de fontein op het kerkplein. De Chiostro dei Morti is in het begin van de 17e eeuw door Alfonso Parisi ontworpen. De ingang is door een hal vanuit de sagristie.

Santo Spirito Basiliek, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email