“La Specola” Museum Florence

Het “La Specola” Museo Zoologico van Florence is het grootste van zijn soort in Italië. Hoogtepunt is een enigszins lugubere verzameling wassen modellen van menselijke lichamen waarop sectie verricht is. In de laatste zaal kan men zien wat de gevreesde pest in een middeleeuwse stad kon aanrichten.

Weetjes Specola Museum Florence

Openingsuren, Toegangsprijzen en Adres

Het adres van La Specola is Via Romana, 17 – 50125 Firenze (tel. +39 0552755100). De openingstijden van het museum: Dinsdag tot zondag: 10.30 tot 17.30 uur (van 31 Oktober tot 31 Mei gaat het een uur eerder dicht). Maandag gesloten. 1 Januari, Pasen, 1 Mei, 15 Augustus, 25 December gesloten. Toegangsprijs: 6 Euro. Kinderen tussen 6 en 14 jaar oud en 65+’ers: 3 Euro. Kinderen jonger dan 6: gratis.

Geschiedenis

Het Specola Museum is in 1775 gesticht. Het is het oudste wetenschappelijke museum van Europa en is door de Groothertog Pietro Leopoldo di Lorena gecreëerd. De groothertog wilde de verzamelingen van de Medici familie en van het Palazzo Pitti op een logischere manier inrichten.

De naam “La Specola” komt van het oude observatorium waarnaar het genoemd is.

Hoogtepunten Secola Museum Florence

Dieren

Opgezette dieren en vogels, insecten en schaaldieren, alles in grote ouderwetse kasten van hout en glas. Hoewel de collectie van het museum enorm groot is (3,5 miljoen exemplaren, waarvan meer dan de helft insecten) zijn er slechts 5000 verschillende diersoorten te zien.

De dieren worden in getoond in een reconstructie van hun natuurlijke omgeving. Een hoogtepunt is het nijlpaard dat in de tijd van groothertog Pietro Leopoldo in de Bobolituin leefde. Een aantal van deze soorten is helaas uitgestorven of staat op het punt van de aarde te verdwijnen.

Tribune van Galileo

Na de dood van Galileo Galilei (1462) werden diens astronomische werktuigen door Kardinaal Leopoldo de’ Medici verzameld. Ook deze werden oorspronkelijk in La Specola tentoongesteld. In 1841 liet groothertog Leopoldo II speciaal voor deze instrumenten een monumentale zaal (de Tribuna di Galileo) maken. Later werden deze overgebracht naar het Wetenschapsgeschiedenis Museum bij de Uffizi.

De zaal is door de architect Giuseppe Martelli ontworpen. Hoewel de instrumenten verwijderd zijn staat er nog wel een standbeeld van de wetenschapper. De beeldhouwer was Aristodemo Costoli.

De muurschilderingen zijn gemaakt door Giuseppe Strongezzuoli, Nicola Cianfanelli en Luigi Sabatelli.

Mensen

In de laatste 10 kamers van het museum zijn 600 levensgrote wassen modellen van menselijke lichamen te zien. Deze zijn grotendeels door Clemente Susini tussen 1775 en 1814 gemaakt voor studenten die medicijnen studeeerden. Ze werden in opdracht van de eerste direkteur van het museum, Felice Fontana, vervaardigd. Er zijn modellen met opengesneden buiken en andere die gevild zijn, kortom het ziet er allemaal nogal luguber uit. In 1895 werd dit deel gesloten en in 1947 heropend.

Ziekte

In de allerlaatste zaal heeft men er nog een schepje bovenop gedaan. Hier zijn drie in de 17e eeuw gemaakte tableaux te zien. De wassen beeldengroepen zijn door Gaetano Zumbo voor Cosimo III gemaakt en tonen Florence in de greep van de pest. De doden liggen op een hoop gegooid met het rottende vlees goed zichtbaar en overal ziet men ratten.

Specola Museum – Via Romana 17, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email