Stadstorens Florence

Torre Arnolfo - Stadstorens Florence

In de middeleeuwen stonden er in Florence, zoals in de meeste Italiaanse steden, grote aantallen stadstorens. Deze waren ook vaak hoger dan degene die nu nog overeind staan. De reden hiervoor is dat het stadsbestuur in 1251 een een wet aannam, die bepaalde dat torens niet hoger dan ongeveer 30 meter mochten zijn. Men ging zelfs zover dat de bovenste verdiepingen van al bestaande stadstorens afgebroken moesten worden.

Stadstorens Florence

Er waren verschillende redenen waarom de torens gebouwd werden. Ze deden zowel dienst als uitkijktoren als als vorm van verdediging. Een andere belangrijke reden was dat de torens, die enkel door de rijkste families gebouwd konden worden, ook meteen aangaven hoe machtig deze families wel niet waren. Men probeerde dan ook steeds hogere torens te bouwen, wat echter soms desastreuze gevolgen had. Dit veranderde overigens in de 14e eeuw, toen het herenhuis het symbool van macht en rijkdom werd en de torens aan belang verloren. De al bestaande torens werden vaak wel in deze nieuwe gebouwen geïncorporeerd. De stenen van de neergehaalde bovenste delen werden vervolgens bij de bouw van een stadsmuur gebruikt.

Arnolfo Toren

Torre Arnolfo - Stadstorens Florence

De Torre Arnolfo staat aan het Piazza della Signoria in het centrum van de stad. Deze toren is in de beginjaren van de 14e eeuw gebouwd en maakt deel uit van het Palazzo Vecchio. Hij kan samen met de weergang en het museum van het Palazzo bezocht worden.

Torre dei Buondelmonti

Na in de 13e eeuw gebouwd te zijn, werd de Torre dei Buondelmonti een eeuw later in het familiepaleis geïncorporeerd. Hoewel hij al in de 13e eeuw verkort werd, steekt deze toren nog steeds boven de nabijgelegen soortgenoten uit. Op de begane grond is een opening met een dubbele boog. De toren wordt verder gekenmerkt door de smalle, hoge ramen. (Adres: Via delle Terme, 4.)

Torre dei Giudi

De Torre dei Giudi is in de 12e eeuw opgetrokken, maar is later vaak geronveerd. Vooral op de begane grond en aan de bovenste verdiepingen is dit goed te zien. Op de sleutelsteen in de boog van het hoofdportaal is een wapenschild afgebeeld. De toren is een stuk minder hoog dan hij oorspronkelijk was. (Adres: Via delle Terme, 5)

Torre della Castagna

De Torre della Castagna aan het Piazza San Martino was oorspronkelijk de woning van de hoogste magistraat van de gilde Priori delle Arti. Deze in 1282 gebouwde toren is nu de zetel van de Vereniging voor Veteranen uit de tijd van Garibaldi. Die dus minstens zo’n 150 jaar oud moeten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email