Synagoge Florence

De Synagoge van Florence is tegen het einde van de 19e eeuw gebouwd. In de tuin staat een gedenkplaat voor Joodse oorlogssclachtoffers. Op de eerste verdieping bevindt zich een klein museum dat gewijd is aan de Joodse gemeenschap in Florence.

Synagoge Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Farini Lugi Carlo, 6 – Firenze. Telefoon: +39 055 2346654. Openbaar vervoer: Buslijn 6, 14, 23, 31 (halte Colonna 01). Openingstijden: Van 16 april t/m 15 oktober van zondag t/m donderdag 10.00-18.30 uur, vrijdag 10.00 – 17.00 uur. Gesloten: Zaterdagen en Joodse feestdagen. Van 16 oktober t/m15 april van zondag t/m donderdag van 10.00 uur tot 17.30 uur; vrijdag 10.00 – 15.00 uur. Toegangsprijs: 6,50 Euro. Gratis voor kinderen jonger dan 6.

Geschiedenis en beschrijving

Sinagoog Florence
Façade

De Synagoge van Florence is in 1882 gebouwd. De stijl van het bouwwerk is Moors-Byzantijns en het ziet er meer als een kerk uit dan als een sinagoog, compleet met een koepel,  een apsis, een preekstoel en een orgel.

Al in 1572 werd de eerste synagoge in het toenmalige ghetto van Florence gebouwd. In 1848 werden deze en een later opgetrokken tweede synagoge gesloten. Het ghetto zelf werd tegen het einde van de 19e eeuw afgebroken.

De meerkleurige arabesken doen wel Oosters aan en het Joods-Orthodoxe karakter wordt versterkt door de  gebedsbanken die tegenover elkaar opgesteld staan en de afgescheiden plekken voor vrouwen.

Wanneer men vanaf een heuvel of een toren over de stad uitkijkt is de synagoge te herkennen aan de opvallende groene koepel.

Museum

De allereerste Joden in Italië waren slaven die in de 1e eeuw voor Chr. naar Rome gebracht werden. De Florentijnse Joodse gemeenschap stamt pas uit de 14e eeuw.

Op de eerste verdieping is de ingang tot een klein museum dat de geschiedenis van deze gemeenschap belicht.

Tuin

In de tuin van de Synagoge staat een grote gedenkplaat met de namen van door de Nazi’s vermoorde Joden. Een vergelijkbaar monument is op het Santa Maria Novella Station te zien.

Synagoge en Hebreeuws Museum Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email