Top 10 Bezienswaardigheden Fiesole

Wie een Top 10 bezienswaardigheden van Fiesole wil maken heeft geen makkelijke taak. Van de Etruskische en Romeinse ruïnes tot de middeleeuwse kerken en Renaissance villa’s buiten de stad, er is heel erg veel te zien. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige panorama’s gehad.

01. San Romolo Kathedraal

Klokkentoren van de kathedraal

Het opvallendste kenmerk van de San Romolo Kathedraal is de toren, die boven de hele stad uitsteekt. Hoewel deze toren uit 1213 stamt, bestaat de Duomo zelf al sinds 1028. De grootste trekpleister is een door Mino da Fiesole vervaardigde sarcofaag.

02. Romeins Theater en Badplaats (met Museum)

Top 10 Bezienswaardigheden Fiesole - Romeins Theater

De ruïnes van het Romeinse Theater en de Romeinse Thermen bevinden zich aan de Via Giovanni Dupré. De collectie van het aan het theater verbonden Archeologisch Museum (Museo Faesolanum) omvat ook vondsten uit het Etruskische tijdperk en zelfs uit de bronstijd.

03. San Francesco Kerk en Klooster

San Francesco Kerk - Bezienswaardigheden Fiesole

Om het San Francesco Klooster te bereiken zul je een steile klim moeten overwinnen, maar de beloning is wel een prachtig uitzicht. De Via San Francesco biedt ook een mooie blik op Fiesole zelf. Van door de monniken verzamelde voorwerpen heeft men een museumpje gemaakt. Er is ook een mooie kloostergang.

04. Santa Maria Primerana Kerk

Het hoogtepunt van de Santa Maria Primerana Kerk is een door Giotto geschilderde fresco-cyclus.

05. Parco di Monte Ceceri

Het Parco di Monte Ceceri ligt even buiten het centrum van Fiesole. Een van de wandelroutes in dit park is gewijd aan de vliegexperimenten van Leonardo Da Vinci.

06. Piazza Mino da Fiesole

Het Piazza Mino da Fiesole is de eindbestemming van de bus uit Florence. Dit is het centrale plein van de stad en hier kun je zowel de kathedraal als het in de 14e eeuw opgetrokken Palazzo Pretorio bewonderen. Het is genoemd naar de 15e eeuwse, uit de stad zelf afkomstige, beeldhouwer.

07. Ruiterstandbeeld

Het ruiterstandbeeld bij het Piazza Mino da Fiesole toont een belangrijk moment uit de Italiaanse geschiedenis. De officiële naam van het monument is “Ontmoeting bij Teano” en de twee ruiters zijn Garibaldi en Koning Victor Emanuel II.

08. Bandini Museum

Maestro della Croce (Bandini Museum Fiesole)

Het Museo Bandini bevindt zich tegenover de apsis van de Duomo in de Via Dupré en toont de kunstverzameling van de 19e eeuwse edelman Angelo Bandini. Het merendaal van de collectie bestaat uit middeleeuwse religieuze kunstwerken. Hoogtepunten zijn terracotta’s van de hand van de Della Robbia familie, en schilderijen van Neri di Bicci, Taddeo Gaddi en Lorenzo Monaco.

09. Sant’Alessandro Kerk

De Sant’Alessandro Kerk wordt gekenmerkt door een neoclassicistische façade. Het interieur van de kerk stamt echter uit de 9e eeuw. De zuilen in het middenschip zijn gemaakt van de marmersoort die cipollino genoemd wordt.

10. Villa Medici

In een stad die zo dicht bij Florence ligt moet er natuurlijk een Villa Medici zijn. Het gebouw is in 1461 in opdracht van Cosimo de’ Medici door Michelozzo ontworpen. De villa ligt langs de Via Vecchia Fiesolana.

Meer bezienswaardigheden Fiesole

San Domenico Kerk

De San Domenico Kerk bevindt zich in de deelgemeente van dezelfde naam. Deze in de 15e eeuw gestichte kerk herbergt onder andere twee werken van Fra Domenico, die zelf tot 1437 abt van het klooster was. Zowel de “Kruisiging” als de “Madonna met Engelen” is in het kapittelhuis te bewonderen. Beide zijn rond 1430 geschilderd.

Badia Fiesolana

De Badia Fiesolana staat langs de Via della Badia dei Roccettini. De façade van deze kerk is met marmeren inlegwerk versierd. De grijzen zandsteen die het interieur kenmerkt is een lokale steensoort die pietra serena genoemd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email