Uffizi Florence

De Galleria degli Uffizi in Florence is één van de oudste en beroemdste kunstmusea ter wereld. Anderhalf miljoen bezoekers per jaar bewonderen er één van de allermooiste kunstcollecties uit de middeleeeuwen en Renaissance. Men laat er maar 660 bezoekers gelijktijdig binnen, dus reserveren is geen luxe.

Galleria degli Uffizi Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Galleria degli Uffizi is Piazzale degli Uffizi, 6 – 50122 Firenze (tel. +39 0552388651). De toegangsprijs is 6,50. Jongeren uit de Europese Unie tussen de 18 en 25 jaar oud betalen 3,25 Euro terwijl 65+’ers en jongeren dan 18 (uit EU landen) gratis naar binnen mogen. Het museum is geopend van 08,15 tot 18,30 uur. Maandag gesloten. 1 Januari, 1 Mei en 25 December gesloten. De kassa gaat om 18,05 uur dicht. Reserveren (tel. +39 055 294883) kost 4 Euro en is heel erg aan te raden.

Geschiedenis Uffizi

Uffizi Florence
Botticelli’s “Geboorte van Venus” is één van de hoogtepunten in de Galleria degli Uffizi.

Het museum is op de bovenste verdieping van een door Giorgio Vasari ontworpen en tussen 1560 en 1580 geconstrueerd gebouw.

Het was bedoeld als zetel van de administratie van de Toscaanse Staat. Hier komt ook de naam Uffizi vandaan. Opdrachtgever was Groothertog Francesco I, die later hulp kreeg van verschillende telgen uit de beroemde Medici familie. De leden van deze familie stonden bekend als kunstverzamelaars.

De Lorena dynastie voegde nog meer werken aan de verzameling toe, net als later de Italiaanse Staat. In de 20e eeuw werden een aantal kunstwerken van de Galleria dell’Accademia naar de Uffizi verhuisd.

Hoogtepunten Galleria degli Uffizi

Madonna Rucellai

De Madonna Rucellai is in 1285 gemaakt door Duccio di Buoninsegna. Dit schilderij uit de Rucellai Kapel in de Santa Maria Novella Kerk hangt sinds 1937 in de Uffizi. Het is kenmerkend voor de Sienese school vanwege de stralende kleuren en gothische invloeden. De Domenicanen, die het werk besteld hadden, lieten Duccio onderaan het schilderij medaillons van door hen vereerde heiligen aanbrengen.

Doni Tondo

Dit is een schilderij dat Michelangelo in 1505 maakte voor de bruiloft van Agnolo Doni en Maddalena Strozzi. Het wordt beschouwd als een voorloper op zijn meesterwerk in de Sixtijnse Kapel in Rome.

Botticelli

Er bevinden zich een aantal zalen in het museum die aan Sandro Botticelli gewijd zijn. Een absoluut hoogtepunt is de “Geboorte van Venus”, dat door velen als hèt symbool van de stad en als het ideaal van de vrouwelijke schoonheid in de kunst gezien wordt. Het is tussen 1482 en 1485 geschilderd.

De Lage Landen

Er zijn niet enkel schilderijen van Italiaanse meesters te zien. Uit de Lage Landen zijn onder andere Rubens en Rembrandt vertegenwoordigd.

Antieke Standbeelden

Behalve aan de schilderkunst is een deel van het museum gewijd aan de antieke beeldhouwkunst.

De Hal van Vasari

Vasari was ook verantwoordelijk voor de galerij boven de Ponte Vecchio en de Santa Felicita Kerk. Deze verbindt de Uffizi met het Palazzo Pitti en de Boboli Tuinen. Deze Corridoio Vasariano is in 1565 gebouwd. Er worden indrukwekkende verzamelingen 17e eeuwse schilderijen in tentoongesteld. De hal is meer dan een kilometer lang.

Galleria degli Uffizi – Piazzale degli Uffizi 6, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email