Via Maggio Florence

De Via Maggio is één van de mooiste straten in dat deel van Florence dat bekend staat als Oltrarno. De straat begint bij de Ponte Santa Trinità en loopt vanaf daar in zuidelijke richting tot het Piazza San Felice. De hele straat wordt geflankeerd door prachtige statige herenhuizen.

Via Maggio Florence

Bezienswaardigheden

Palazzo Pitti-Manelli

Palazzo Pitti-Mannelli Florence

Het gebouw op n.2 is het Palazzo Pitti-Mannelli. Het borstbeeld in de centrale nis op de façade verbeeldt Cosimo I de’ Medici. Het wordt toegeschreven aan Baccio Bandinelli, maar is waarschijnlijk het werk van diens leerling Giovanni dell’Opera. De wapenschilden aan beide zijden van de façade zijn die van de families Mannelli (links) en Pitti (rechts).

St. Mark’s Church

St. Mark's Church - Via Maggio Florence

Behalve de herenhuizen staat er ook een kerk langs de Via Maggio. Deze St. Mark’s Church was de eerste Anglicaanse Kerk in Florence. De façades van n. 16 en 18 maken beide deel uit van de kerk, al zijn ze geheel verschillend. Hoewel deze kerk al in 1881 ingewijd is, werd de bouw pas in 1906 voltooid. De St. Mark’s Church wordt vaak voor klassieke concerten en opera-opvoeringen gebruikt.

Palazzo di Bianca Cappello

Palazzo di Bianca Cappello (Medici vaandel)
Symbolen van de Medici.

Het Palazzo di Bianca Cappello (n. 26) is het opvallendste gebouw in de straat. Dit 15e eeuwse gebouw is oorspronkelijk gebouwd voor de Corbinelli. Het is echter genoemd naar de echtgenote van Piero Buonaventuri, die het rond 1550 in zijn bezit kreeg. Na de dood van Buonaventuri werd het door Bernardo Buontalenti in opdracht van Francesco I de’ Medici, die een verhouding met Bianca had, geheel gerestaureerd.

Palazzo Martellini Rosselli Del Turco

Het gebouw op n. 9 is in 1260 in opdracht van Bonaccorso di Piero Velluti gebouwd. Tegenwoordig heet het Palazzo Martellini Rosselli Del Turco. Deze naam verwijst naar Lionardo Martellini, die het gebouw in het begin van de 17e eeuw kocht en naar de huidige eigenaars, de Rosselli del Turco. Het wapenschild van de laatsten is bij de ingang te zien, dat van de eerste tegen de hoeken van het gebouw. In de loop der eeuwen is het overigens nog veel vaker van eigenaar veranderd. Het paleis staat tussen de twee zijstraten Via dei Velluti en Via dei Vellutini, die naar de eerste eigenaars verwijzen.

Palazzo Michelozzi

Het Palazzo Michelozzi staat op n. 11. Het is halverwege de 16e eeuw gebouwd voor Giovan Battista di Tommaso Michelozzi, een rijke zakenman. De architect was waarschijnlijk Giovan Battista Caccini. De beroemdste telg van de familie was de architect Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi (1396 – 1472), die o.a. verantwoordelijk was voor de prachtige binnenplaats van het Palazzo Vecchio en het Palazzo Medici-Riccardi. De huidige bezitters zijn de Bartolozzi, die het gebouw sinds de 19e eeuw in hun bezit hebben. Het wapenschild bij de ingang is dat van de familie Michelozzi. Het borstbeeld in de ingangshal verbeeldt de Braziliaanse schilder Pedro Americo, die ooit in het paleis leefde.

Palazzo di Cosimo Ridolfi

Palazzo Cosimo Ridolfi Florence

Het Palazzo di Cosimo Ridolfi (n. 15) stamt uit het begin van de 15e eeuw. In 1483 kwam het in handen van de familie Ridolfi. Na de verbanning van de Medici uit Florence, in 1497, werd het paleis geconfisceerd. In 1512, na de terugkeer van de Medici, kregen de Ridolfi het echter weer terug. De interieuren van het Palazzo di Cosimo Ridolfi (n.15) en het belendende Palazzo Zanchini zijn samengevoegd, al hebben ze nog wel de oorspronkelijke façades. De bekendste telg van de familie was Cosimo Ridolfi, van wie een standbeeld op het nabijgelegen Piazza Santa Spirito staat.

Via Maggio, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email